Το μέλλον του τουρισμού περνάει από την τεχνολογία

Δύο χρόνια τώρα ο κλάδος του τουρισμού δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το πρώτο οκτάμηνο του 2020 οι απώλειες των τουριστικών εσόδων σε όλο τον κόσμο υπολογίζονταν σε περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με την McKinsey μέχρι να επιστρέψει ο κλάδος στα επίπεδα του 2019 οι απώλειές του θα κυμανθούν μεταξύ 3 έως και 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίστοιχα, στη χώρα μας, η οποία στηρίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την οικονομία της στον τουρισμό, ο κλάδος το προηγούμενο έτος κατέγραψε απώλειες της τάξης των 15 δις. ευρώ.

Όμως, αν άφησε κάτι καλό η πανδημία στον τουρισμό είναι η ευκαιρία να κάνει μια επανεκκίνηση με ένα βιώσιμο τρόπο, που θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και την τεχνολογία. Για χώρες, όπως η Ελλάδα, με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τα μαγευτικά φυσικά τοπία, ένας προορισμός δηλαδή που πουλάει από μόνος του, η ανάγκη αλλά και η ευκαιρία για αλλαγή του τουριστικού προϊόντος ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σ’ αυτό το restart η τεχνολογία μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο. Καθώς η ασφάλεια αποτελεί πλέον ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα των ταξιδιωτών οι ψηφιακές λύσεις αναμένεται και χρειάζεται να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Από την αναζήτηση του προορισμού μέχρι το ταξίδι και την επιστροφή στο σπίτι. Εφαρμογές, τεχνολογίες όπως το VR και το AR, πλατφόρμες και βέβαια ιστοσελίδες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον του τουρισμού, διευκολύνοντας όλη την αλυσίδα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει ένα τουριστικό ταξίδι. Σύμφωνα με μια περυσινή έρευνα της Statista, στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών για την αύξηση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια θα παίξουν σημαντικό ρόλο τεχνολογίες, όπως:

  • Εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα με ειδοποιήσεις και alerts
  • Ανέπαφες πληρωμές
  • Mobile boarding

Αλλά και η ίδια η τουριστική βιομηχανία ασπάζεται τα μηνύματα που λαμβάνει από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, περισσότερα από τα μισά ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά πρακτορεία και ταξιδιωτικοί πράκτορες αγόρασαν υπηρεσίες cloud computing. Συγκριτικά, το 2016 μόλις το 29% των επιχειρήσεων είχε προβεί σε αντίστοιχη κίνηση. Αντίστοιχα, μια έρευνα του Δεκεμβρίου 2020 που επικεντρώθηκε στη χρήση των chatbots μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες ταξιδιών και φιλοξενίας έδειξε ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Περίπου το 46% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι εργάζονται για την υιοθέτηση chatbots, που θα επιτρέπουν την επικοινωνία με το κοινό και τις, κάθε λογής, κρατήσεις. Ομοίως, οι εικονικοί πράκτορες και τα chatbots προβλέπεται ότι θα είναι μεταξύ των κύριων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται από τα αεροδρόμια έως το 2022.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι το μέλλον της τουριστικής εμπειρίας περνάει και από την τεχνολογία. Ναι, η επόμενη μέρα του τουρισμού, μετά την πανδημική κρίση θα είναι διαφορετική, αλλά οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ταξιδέψουν καλύτερα οι καταναλωτές και η βιομηχανία να προσφέρει μια βελτιωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο