Το νέο ασφάλιστρο αυτοκινήτου θα βασίζεται στην οδηγική συμπεριφορά του κάθε χρήστη

Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι σίγουρα ένας από τους πολλούς που επηρεάζονται από την συνεχή διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, είτε μιλώντας για τους καταναλωτές είτε για τις επιχειρήσεις. Η εμφάνιση όλο και περισσότερων online ασφαλιστικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία είναι μια τέτοια αλλαγή, που επιτρέπει στις ίδιες τις εταιρείες να προσεγγίσουν πιο γρήγορα το κοινό και στους καταναλωτές να προχωρήσουν στην «υπογραφή» ενός ασφαλίστρου πιο γρήγορα και συνήθως σε καλύτερη τιμή.

Ωστόσο, η τεχνολογία έρχεται να αλλάξει και το ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστικών εταιρειών, προσφέροντας πλέον εντελώς προσωποποιημένες υπηρεσίες. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι ίσως τα νέα μοντέλα ασφάλισης αυτοκινήτου που βασίζονται στην οδηγική συμπεριφορά μας (user based insurance). Από ένα ασφάλιστρο αυτοκινήτου, το οποίο ο ιδιοκτήτης πλήρωνε με ένα μοντέλο «μέσου όρου» που βασιζόταν σε κριτήρια, όπως το μοντέλο αυτοκινήτου, η παλαιότητα, ο μέσος όρος ατυχημάτων και βλαβών κ.λπ., οι ασφαλιστικές εταιρείες επινοούν νέα προϊόντα, που βασίζονται πάνω στην ίδια τη συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι.

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ο μεγάλος επιταχυντής αυτής της αλλαγής. Καθώς πλέον σχεδόν όλοι μας είμαστε με κάποιο τρόπο συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, οι εταιρείες λαμβάνουν δεδομένα  που αποτελούν σημαντικά εργαλεία για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους. Αυτό συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Είτε μέσω του smartphone, είτε μέσω των συνδεδεμένων κονσολών των αυτοκινήτων, είτε ακόμα από κάποιο πρόσθετο εξοπλισμό που θα εγκαταστήσουμε στο αυτοκίνητο, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στο δρόμο και να προσαρμόζουν το ασφάλιστρό τους. Χάρη σε αυτές τις εφαρμογές, η ταχύτητα με την οποία οδηγούμε, ο τρόπος με τον οποίο φρενάρουμε, τα χιλιόμετρα που διανύουμε, οι ώρες που οδηγούμε, ακόμα και η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση λαμβάνονται υπόψη για να μας προταθεί στο τέλος του μήνα, του εξαμήνου ή του χρόνου, ένα εντελώς προσωποποιημένο ασφάλιστρο βάσει αυτών των παραμέτρων. Επιπρόσθετα, αρκετές εφαρμογές των ασφαλιστικών εταιρειών προσφέρουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να ελέγχουν, από το smartphone ή την κονσόλα τους, την αξιολόγησή τους και να λαμβάνουν συμβουλές για τα σημεία στα οποία υστερούν και μπορούν να βελτιωθούν.

Προφανώς, όσο πιο ομαλή είναι η συμπεριφορά μας τόσο καλύτερο είναι το ασφάλιστρο που προτείνεται. Το συγκεκριμένο μοντέλο ασφάλισης επιβραβεύει το συνετό οδηγό, αυτόν που ταλαιπωρεί λιγότερο το αυτοκίνητό του ή είναι λιγότερο επίφοβος να συμμετέχει σε κάποιο ατύχημα. Μειώνοντας με εκπτώσεις το κόστος ή επιστρέφοντας ένα ποσοστό του ποσού που έδωσε κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Από την άλλη πλευρά, οδηγοί οι οποίοι βρίσκονται στο άλλο άκρο επιβαρύνονται με αυξημένο ασφάλιστρο.

Πρόσφατα, ένα τέτοιο ασφαλιστικό προϊόν ξεκίνησε να προσφέρει απευθείας η Tesla σε δύο πολιτείες των Η.Π.Α για τους κατόχους των αυτοκινήτων της. Για το ασφαλιστήριο της Tesla Insurance χρησιμοποιούνται live δεδομένα της οδηγικής συμπεριφοράς στις παραπάνω παραμέτρους, χτίζοντας το προφίλ του οδηγού και με βάση αυτό διαμορφώνεται και το ύψος της ασφάλισης.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο