Ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος και στην εξερεύνηση του Πλανήτη Άρη σηματοδότησε ο φετινός Φεβρουάριος. Πενήντα δύο χρόνια μετά την κατάκτηση της Σελήνης η ανθρωπότητα εντείνει τις προσπάθειες της να μάθει καλύτερα τον δεύτερο πλησιέστερο στη Γη πλανήτη και ο προηγούμενος μήνας καλλιέργησε πλέον πολλές προσδοκίες ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να λύσουμε αρκετά ακόμα μυστήρια για το παρελθόν αλλά και το παρόν του.
Οι συναρπαστικές εξελίξεις του προηγούμενου μήνα ξεκίνησαν από τις διαστημικές αποστολές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και της Κίνας, οι οποίες έθεσαν σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη τις δικές τους διαστημοσυσκευές και βεβαίως κορυφώθηκαν μερικές ημέρες αργότερα με την προσεδάφιση του Perseverance της NASA στην επιφάνεια του Άρη. Διαστημικές αποστολές που μας δείχνουν την παγκόσμια πρόοδο στην επιστήμη του διαστήματος (με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα φθάσαμε συνολικά τις έξι χώρες που «χτύπησαν την πόρτα του Άρη») αλλά και ταυτόχρονα την διαρκή υπεροχή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο πεδίο αυτό, που κατάφερε να υλοποιήσει μια τόσο ξεχωριστή αποστολή.
Your front-row seat to my Mars landing is here. Watch how we did it.#CountdownToMars pic.twitter.com/Avv13dSVmQ
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Από τις 18 Φεβρουαρίου το Perseverance, το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα, συλλέγει πολύτιμο οπτικό και ακουστικό υλικό αλλά και δείγματα, από τον πλανήτη από την περιοχή κοντά στον κρατήρα Jezero, που θεωρείται ότι πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν λίμνη και δέλτα ποταμών, άρα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να εντοπιστεί κάποιο ίχνος προηγούμενης ζωής.
Με διαστάσεις όσο ενός μικρού αυτοκινήτου, το Perseverance είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντέξει με επιτυχία τις αντίξοες συνθήκες στον Άρη. Περιμετρικά του έχουν τοποθετηθεί 19 κάμερες, καταγράφοντας εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες και video στη διάρκεια της αποστολής του, ενώ δύο μικρόφωνα θα μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνθήκες στον πλανήτη. Χάρη σε επτά συνολικά εργαστηριακά όργανα, το Perseverance μπορεί να αναλύει απευθείας δείγματα που συλλέγει από το έδαφος του πλανήτη. Μάλιστα, στόχος της NASA είναι κάποια αρειανά δείγματα πετρωμάτων να φθάσουν στη Γη, σε μια μελλοντική διαστημική αποστολή, κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει επίσης μια παγκόσμια πρωτιά.

Μια ακόμα πρωτιά της αποστολής του Perseverance είναι το αρειανό ελικόπτερο Ingenuity. Βάρους περίπου 2 κιλών το Ingenuity είναι ένα ρομποτικό ελικόπτερο που συνοδεύει το Perseverance και εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δοκιμές του, θα αποτελέσει (τον Απρίλιο) το πρώτο στην ιστορία που θα πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε έναν άλλο κόσμο, τροφοδοτώντας τη NASA με εναέριες φωτογραφίες του Άρη. Για να αποκτήσουμε μια μικρή εικόνα για το πόσο σύνθετη είναι μια τέτοια αποστολή, οι πτητικές εντολές από τους επιστήμονες στη Γη θα φθάνουν στο Ingenuity εννέα λεπτά αργότερα.
Το ταξίδι του Perseverance ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου 2020 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στην Καλιφόρνια και μετά από περισσότερες από 200 ημέρες ακούμπησε στο έδαφος του Άρη. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την πορεία της αποστολής, την επιστημονική ομάδα που κατασκεύασε το Perseverance αλλά και να ακούσετε ήχους από τον Κόκκινο Πλανήτη, μέσα από το επίσημο website της NASA.