Το ράλι του Bitcoin και πώς εξηγείται

Δώδεκα χρόνια μετά την δημιουργία του Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto η συζήτηση και η στήριξη στο κρυπτονόμισμα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Τι και αν η ταυτότητα του δημιουργού του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα διανύει μια περίοδο εντυπωσιακής έκρηξης της αξίας του.

Ειδικότερα, στα μέσα Μαρτίου του 2020 ένα Bitcoin κόστιζε περίπου 5.000 δολάρια. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, η αξία του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος στον κόσμο έφθασε ακόμα και πάνω από τα 60.000 δολάρια και κανείς μάλλον δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το που μπορεί να φθάσει τους προσεχείς μήνες.

Το Bitcoin και συνολικά ο χώρος των κρυπτονομισμάτων ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους «νικητές» στην εποχή της πανδημίας. Το ράλι του ξεκίνησε όταν όλες σχεδόν οι χώρες μπήκαν σε καθεστώς lockdown πέρυσι και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αρκετές διακυμάνσεις.

Ο βασικός λόγος για τη στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς το Bitcoin αποδίδεται στην ίδια τη δομή του κρυπτονομίσματος. Ο αριθμός των Bitcoins που είτε ήδη κυκλοφορούν, είτε θα κυκλοφορήσουν είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, αρκετοί επενδυτές στράφηκαν ο ένας μετά τον άλλο στο Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα (όλα έχουν την ίδια δομή) θέλοντας να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες των κρατών από τα μέτρα τόνωσης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία. Η συμπεριφορά αυτή θυμίζει την αντίστοιχη που απολαμβάνει ο χρυσός σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, χωρίς τους κινδύνους μιας μετοχής ή ενός ομόλογου.

Το κλίμα εμπιστοσύνης για το Bitcoin τονώθηκε ακόμα περισσότερο από γνωστές εταιρείες που θέλησαν να ακολουθήσουν το κύμα των κρυπτονομισμάτων. H PayPal θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρωτοπόρος, όταν το προηγούμενο Φθινόπωρο επέτρεψε στους χρήστες στις ΗΠΑ να αγοράζουν, να πωλούν και να διατηρούν κρυπτονομίσματα στο ψηφιακό πορτοφόλι τους στην πλατφόρμα. Blackrock, Mastercard, Square, Goldman Sachs ήταν μερικά από τα μεγάλα ονόματα που ακολούθησαν, με την Tesla ίσως να αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα, ανακοινώνοντας τον προηγούμενο Φεβρουάριο ότι αγόρασε Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Καθώς πλησιάζουμε σταδιακά στην εξάντληση των Bitcoin που μπορούν να εξορυχθούν (εκτιμώνται σε λιγότερα από 3 εκατομμύρια από το σύνολο των 21 εκατομμυρίων) η φρενίτιδα για το κρυπτονόμισμα αντικατοπτρίζεται και στην έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά για ισχυρές κάρτες γραφικών. Οι τελευταίες λόγω των ισχυρών πόρων τους θεωρούνται απαραίτητες για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και χρησιμοποιούνται μαζικά σε «φάρμες εξόρυξης», με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η τιμή τους και να εξαντλούνται μόλις κυκλοφορούν.

 Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων εκτιμούν ότι το ράλι του Bitcoin δεν θα σταματήσει σύντομα και η τιμή του αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 100.000 δολάρια. Από την άλλη πλευρά, γνωστοί οικονομολόγοι επενδυτές επιμένουν ότι πρόκειται απλά για μια τεράστια φούσκα, ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών. O χρόνος θα δείξει για το ποιά πλευρά θα δικαιωθεί στις προβλέψεις της.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο