Το σχολείο του μέλλοντος!

Στις σύγχρονες και πολιτισμένες κοινωνίες, η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην ζωή των μαθητών, που από την αρχή της ζωής τους σχεδόν ξέρουν να χειρίζονται με ευκολία τις καθημερινές εφαρμογές της.

Η μεγάλη επιρροή που ασκούν οι υπερυπολογιστές, το διαδίκτυο και η διεισδυτικότητά του, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον τομέα της παιδείας, με το σχολείο του μέλλοντος να περιλαμβάνει πρωτόγνωρες δυνατότητες και να ωθεί προς ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αλλαγές.

Η γλώσσα XML

Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Τον ρόλο αυτόν φαίνεται να έχει κερδίσει η γλώσσα XML (eXtensible Markup Language), που εδώ και χρόνια αποτελεί μια κοινή γραμματική των δικτυακών εφαρμογών. Η κοινή αυτή γλώσσα του διαδικτύου καθορίζει το πώς θα εμφανίζονται στην οθόνη μας τα κείμενα και τα γραφικά στοιχεία μιας ιστοσελίδας. Η XML επιτρέπει τα στοιχεία αυτά και οι μεταξύ τους σχέσεις να γίνονται κατανοητά από όποιας προέλευσης και τεχνολογίας πρόγραμμα έχει «μάθει» να διαβάζει XML. Έτσι, στο σχολείο του μέλλοντος, το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθούμε στον υπολογιστή μας, θα μπορούμε να το λαμβάνουμε άμεσα σε μια συσκευή χειρός στο λεωφορείο, στο μετρό ή στην οθόνη της… πόρτας του ψυγείου μας, παίρνοντας πρωινό.

Οι ψηφιακές εκδόσεις

Στις «ψηφιακές εκδόσεις» του μέλλοντος, συγκαταλέγονται τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα ηλεκτρονικά εγχειρίδια εκμάθησης και όλοι οι δικτυακοί χώροι ή αλλιώς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, όπου αποθηκεύεται η εκπαιδευτική πληροφορία. Πολλοί παραδοσιακοί εκδότες έχουν ήδη αρχίσει να παρέχουν την ύλη τους στο Διαδίκτυο, δίνοντας ώθηση στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας ενισχύουν την δημιουργία εξατομικευμένων ψηφιακών σχολικών βιβλίων.

Το ψηφιακό σχολείο

Η τηλε-εκπαίδευση, ως μορφή διδασκαλίας είναι γνωστή ήδη εδώ και δεκαετίες, αναπαράγοντας το μοντέλο του «ενός πομπού γνώσης προς πολλούς αποδέκτες».  Ωστόσο, με την πρόοδο της τεχνολογίας και ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η τηλεκπαίδευση, αποτελεί καθημερινότητα για πολλούς μαθητές. Στις μέρες μας, το ψηφιακό σχολείο προσφέρει διάδραση και συμμετοχικότητα, ενώ κάνει τη μάθηση προσβάσιμη σε όλους χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αρκεί να είναι εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό. Στο σχολείο του μέλλοντος, το εκπαιδευτικό μοντέλο θα μπορούσε να λειτουργεί υβριδικά, όπως συχνά συμβαίνει σε αναπτυγμένες χώρες πχ. Φινλανδία, που τα μαθήματα γίνονται τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, σε ένα περιβάλλον που ξεφεύγει από το τυπικό μοντέλο και η εκπαιδευτική πρόοδος των μαθητών είναι υψηλότερη.

Το ψηφιακό βίντεο

Αν μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις, τότε το βίντεο ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο βιβλίο. Η χρήση των ψηφιακών βίντεο, που καθημερινά ενισχύεται από τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Tok και το YouTube, αναμένεται να παγιωθεί και στο κομμάτι της εκπαίδευσης, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς να «βγάλουν τους μαθητές από τις τάξεις» χωρίς αυτό να απαιτεί μετακινήσεις. Ήδη, πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι μέσα από τη χρήση βίντεο εξοικονομούν χρόνο και βελτιώνουν σημαντικά το επίπεδο μάθησης των μαθητών, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό έξω από την σχολική αίθουσα, ενώ τα διάφορα εκπαιδευτικά βίντεο, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών που είναι συνηθισμένοι σε γρήγορους ρυθμούς και άμεση πληροφόρηση.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο