Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον για τον κλάδο της τεχνολογίας, η εξέλιξη και η πρόοδος του οποίου είναι ταχύτατη, που καθίσταται δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Ειδικότερα για τα κινητά τηλέφωνα, στα 30 χρόνια ιστορίας τους έχουμε δει τις συγκεκριμένες συσκευές από υπερμεγέθη προϊόντα βάρους σχεδόν μισού κιλού να εξελίσσονται ακόμα και σε lifestyle προϊόντα. Το λειτουργικό τους από ένα απλό interface με πολύ βασικές δυνατότητες, να παρέχει πλέον ένα τέτοιο εύρος λειτουργιών, έτσι ώστε τα smartphones δίκαια να θεωρούνται πλέον ως υπολογιστές χειρός. Τις οθόνες τους από μονόχρωμες 3-4 γραμμών, σε εφάμιλλες σε ποιότητα των τηλεοπτικών οθονών, με εντυπωσιακή ευκρίνεια και χρώματα. Μόλις τα τελευταία χρόνια είδαμε και πάλι ότι οι οθόνες μπορούν να διπλώσουν, χωρίς να χάνουν σε ποιότητα, διευρύνοντας εκ νέου τη σχεδιαστική φαντασία των ανθρώπων των εταιρειών προς τέρψη των χρηστών. Τα παραδείγματα σ’ αυτές τις τρεις δεκαετίες είναι πάρα πολλά για να τα αναφέρουμε όλα.
Είναι τέτοιες οι αλλαγές, που η οποιαδήποτε απόπειρα πρόβλεψης του μέλλοντος μπορεί να διαψευστεί από την ταχύτητα εξέλιξης, αλλά και κάποιον αστάθμητο παράγοντα, όπως συνέβη το (μακρινό πλέον) 2007 και την είσοδο των smartphones στο προσκήνιο. Ωστόσο, μερικές πρωτότυπες προσπάθειες μας δίνουν ενδεχομένως μια γεύση από τα πεδία τα οποία προσπαθούν να εξελίξουν οι εταιρείες και άρα τις βασικές κατευθύνσεις τους.
Σ’ αυτή την προσπάθεια αποκρυπτογράφησης βλέπουμε και πάλι τις οθόνες να πρωταγωνιστούν. Χαρακτηριστικά, στην έκθεση CES 2023 που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Λας Βέγκας είδαμε να παρουσιάζονται πρωτότυπες οθόνες, που μπορούν να διπλώσουν προς δύο κατευθύνσεις (μέσα-έξω), όπως επίσης και επεκτάσιμες οθόνες, δηλαδή με επιφάνειες προβολής που μπορούν να αυξομειώνονται. Η έμφαση που δίνουν οι κατασκευαστές στην οθόνη δεν είναι τυχαία, αφού ως κύριο συστατικό στοιχείο ενός smartphone επηρεάζει σε ένα μεγάλο βαθμό το form factor που υιοθετείται. Ξεπερνώντας πιθανούς φραγμούς οι εταιρείες γνωρίζουν ότι μπορούν να επέμβουν στο design και να καινοτομήσουν σχεδιαστικά, προσφέροντας ταυτόχρονα νέες εμπειρίες στο χρήστη. Ενδεικτική αυτών των εμπειριών είναι ένα ακόμα concept οθόνης στην έκθεση, η οποία μπορούσε να διπλώσει σε τρία σημεία, με τις ξεχωριστές επιφάνειες που σχηματίζονται να απεικονίζουν τρεις διαφορετικές εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Αυτό, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, αλλάζει εντελώς την εμπειρία μας ως χρήστες smartphones. Το ίδιο και μια επεκτάσιμη οθόνη, μεταμορφώνοντας στη στιγμή το smartphone σε tablet, ακόμα και laptop με ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο.

Όμως η οθόνη δεν είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο πειραματίζονται οι εταιρείες. Ανάλογες καινοτόμες προσπάθειες έχουμε δει στο πεδίο της φόρτισης, όπου ήδη από το 2021 έχει παρουσιαστεί το concept πραγματικά ασύρματης φόρτισης (over the air) των συσκευών. Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας το smartphone δεν χρειάζεται καλώδιο ή να τοποθετηθεί πάνω σε κάποια επιφάνεια φόρτισης. Χρειάζεται απλά να βρίσκεται στο χώρο εμβέλειας της συσκευής ασύρματης φόρτισης. Φόρτιση από τον ήλιο, μια ακόμα πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση, είναι μια ακόμη ιδέα η οποία ίσως να καρποφορήσει τα επόμενα χρόνια.

Αλλαγές στην εμπειρία των χρηστών θα φέρει και η εξέλιξη της τεχνολογίας. Μπορεί μόλις πρόσφατα να μπήκαμε στην εποχή του 5G, αλλά ήδη στα εργαστήρια οι εταιρείες πειραματίζονται με το 6G που θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερες δυνατότητες, όπως η επικοινωνία των ανθρώπων με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. σε αυτόνομα οχήματα, αλλάζοντας συναρπαστικά τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε σήμερα τα κινητά μας τηλέφωνα.
Το μέλλον των smartphones, όπως κι αν αυτό εξελιχθεί, αναμένεται συναρπαστικό. Με επίκεντρο το χρήστη και τις εμπειρίες, δυνατότητες που θα έχει στα χέρια του, είναι και πάλι βέβαιο, ότι θα επηρεάσουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.