Το τηλεοπτικό τοπίο στην εποχή του streaming

Πριν μερικά χρόνια, την οικιακή διασκέδαση μονοπωλούσε η καθιερωμένη επίσκεψη στο βιντεοκλάμπ. Σήμερα, το τοπίο αλλάζει ραγδαία καθώς η τεχνολογία έρχεται να σαρώσει και το πεδίο της τηλεόρασης απομακρύνοντάς μας ακόμα περισσότερο από τα DVD και τα Blu-ray, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε ένα νέο τύπο οικιακής ψυχαγωγίας: το streaming.

Σήμερα, ο χρήστης μπορεί να απολαύσει μια τηλεοπτική σειρά ή ταινία και βέβαια δημιουργώντας νέες συνήθειες θέασης. Το κοινό πλέον δεν περιορίζεται από ένα συγκεκριμένο, αυστηρό, γραμμικό πρόγραμμα. Έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια ταινία ή σειρά, μία εκπομπή ή ακόμα και έναν αθλητικό αγώνα, στον χρόνο που εκείνο μπορεί και θέλει να διαθέσει. Στο σπίτι, σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο, εν κινήσει, με οποιαδήποτε συσκευή έχει στη διάθεσή του.

Πολύ περισσότερο, οι τηλεθεατές και τηλεθεάτριες έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν όσο περιεχόμενο επιθυμούν. Όλα τα επεισόδια ενός κύκλου μιας τηλεοπτικής σειράς, back to back, χωρίς να περιμένουν μία εβδομάδα για το επόμενο επεισόδιο, όπως πρόσταζε το παραδοσιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Το binge watching, όπως ονομάζεται εδώ και χρόνια αυτή η συνήθεια, αποτελεί τη νέα κανονικότητα του κοινού, το οποίο θέλει ευελιξία στο περιεχόμενο που απολαμβάνει και στην υπηρεσία που έχει συνδρομή. Έτσι, η παρακολούθηση του ενός επεισοδίου μετά το άλλο, έχει πλέον αναδειχθεί σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή συνήθεια.

Ταυτόχρονα, σήμερα εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, που με νέες, καινοτόμες πλατφόρμες προσπαθεί να παραμείνει επίκαιρη και ανταγωνιστική. Έτσι, διαμορφώνεται ο σύγχρονος τρόπος θέασης, όπου το premium κινηματογραφικό και αθλητικό περιεχόμενο, έρχεται μέσα από μια καλοσχεδιασμένη εμπειρία, που επιτρέπει στους θεατές να βλέπουν με ευκολία όλο το διαθέσιμο περιεχόμενο οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δώσει το λειτουργικό σύστημα Android TV, που συνδυάζει ένα κοινό interface και ομαλή πλοήγηση σε όλες τις συσκευές, είτε πρόκειται για TV box, εφαρμογή Smart TV, browser, smartphone ή tablet. Επιπλέον, στις μέρες μας σε αντίθεση με όσα θυμούνται ίσως οι μεγαλύτεροι από τη δεκαετία του 2000 προσφέρονται επιπρόσθετα πρωτοποριακά τεχνικά χαρακτηριστικά και πληθώρα λειτουργιών όπως η δυνατότητα catch-up σε προγράμματα που έχουν ήδη προβληθεί, παράλληλη θέαση σε πολλαπλές συσκευές, φωνητική αναζήτηση, προσωποποίηση, καθώς και λειτουργίες γονικού ελέγχου.

Όμως πέρα από τις νέες καινοτομίες και την ευελιξία που έφερε το on demand περιεχόμενο, έπρεπε να προηγηθεί η επένδυση σε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Τα budget των τηλεοπτικών σειρών είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με κάποια χρόνια πίσω, προσελκύοντας πολλά γνωστά ονόματα από τον χώρο του κινηματογράφου, αλλά και φέρνοντας στο προσκήνιο νέους δημιουργούς σε όλα τα επίπεδα: παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους και βέβαια ηθοποιούς. Από την άλλη πλευρά, οι μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων υιοθετούν ταχύτατα όλες τις νέες τεχνολογίες σε επίπεδο ποιότητας εικόνας, απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων αγώνες σε υπερυψηλή ανάλυση και μέσα από νέες γωνίες λήψης από ασύρματες 5G κάμερες που ελέγχονται από απόσταση. Βεβαίως, το μέλλον υπόσχεται ακόμα πιο συναρπαστικές εμπειρίες, από αναδυόμενες τεχνολογίες που θα κάνουν πιο διαδραστική τη σχέση του κοινού με τη συσκευή και το περιεχόμενο που παρακολουθεί.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο