Έκανε πρώτη εμφάνιση ως μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία πριν από περίπου μία δεκαετία. Αν και τα πρώτα χρόνια δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, το ξέσπασμα της πανδημίας έδωσε μια σημαντική ώθηση, με εφαρμογές σε ποικίλους κλάδους, ενώ συνδέεται άμεσα με το νέο κόσμο του Metaverse. Ο λόγος για το AR (Augmented Reality) που αναμένεται να αποτελέσει και μια ισχυρή δύναμη μετασχηματισμού και του τουριστικού κλάδου, προσφέροντας νέες, διαδραστικές εμπειρίες σε ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε και ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που επηρεάστηκε άμεσα από την πανδημία, διαμορφώνοντας νέες ανάγκες και προτεραιότητες για τους ταξιδιώτες. Σε αρκετές από αυτές έρχεται να απαντήσει το AR.
Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι το AR θα αλλάξει εντελώς τη διαδικασία κράτησης ενός καταλύματος, φέρνοντας αλλαγές στον τουρισμό εν γένει. Εφαρμογές εικονικής περιήγησης σε δωμάτια ξενοδοχείων ή και ενοικιαζόμενα σπίτια θα προσφέρουν σε κάθε ενδιαφερόμενο μια πολύ πιο ζωντανή και εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα για τους χώρους, τις παροχές και τις ανέσεις έτσι ώστε ο ταξιδιώτης να αποφασίζει πιο εύκολα αν τελικά το κατάλυμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Ξενοδόχοι και κάθε λογής ιδιοκτήτες καταλυμάτων που θα έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους εφαρμογές, θα απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να αποφεύγουν τις ακυρώσεις τελευταίας στιγμής, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, στις περιπτώσεις που οι ταξιδιώτες δεν νιώθουν ότι έχουν μια πραγματική εικόνα για το δωμάτιο που έχουν νοικιάσει για τις διακοπές τους. Επιπρόσθετα, τέτοιες AR εφαρμογές είναι σε θέση να κατακτήσουν ένα πιστό κοινό, μια βάση πελατών που θα επαναλάβει την κράτηση σε μια επόμενη σεζόν.
Εκτός των καταλυμάτων, το AR έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και άλλες ακόμα εκφάνσεις μιας τουριστικής εμπειρίας και να υιοθετηθεί από ένα πιο ευρύ αριθμό φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, χώροι εστίασης, φορείς μετακίνησης και συγκοινωνιών αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα επιχειρήσεων και οργανισμών που μπορούν επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει το AR. Από τη μετάφραση πινακίδων και μενού, έως την καθοδήγηση των τουριστών σε δημοφιλή αξιοθέατα και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος. Ένα τέτοιο παράδειγμα, με ελληνικό μάλιστα χρώμα, αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας και η εφαρμογή που ανέπτυξε η Microsoft χάρη στο AR, με την οποία ο κάθε χρήστης smartphone μπορεί να περιηγηθεί σε μια ρεαλιστική προσομοίωση για το σύνολο του χώρου, όπως ήταν όταν δημιουργήθηκε, να δει μνημεία που απουσιάζουν πλέον και βέβαια να λάβει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών.
Αντιστοίχως, πολλές και εύχρηστες είναι οι AR εφαρμογές που χρησιμοποιούν την αναγνώριση αντικειμένων για να προσφέρουν πληροφορίες στην οθόνη του κινητού σχετικά με διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, γκαλερί, τοπόσημα, πάρκα και άλλα αξιοθέατα όταν ένας τουρίστας κάνει βόλτα σε μια πόλη. Από την άλλη μεριά, νέες εφαρμογές κάνουν χρήση AR με στόχο να προσφέρουν μια βιβλιοθήκη με ξεναγήσεις, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ακόμα και από σπίτι του, ενώ στη διάρκεια του ταξιδιού του μπορεί να συνεισφέρει με δικές του εικόνες και αρχεία στο περιεχόμενο του app.
Tο AR θα διαδραματίσει συναρπαστικό ρόλο στη βιομηχανία του τουρισμού, μειώνοντας ένα πιθανό άγχος, διώχνοντας πιθανούς δισταγμούς, αλλά κυρίως φέρνοντας στο προσκήνιο μια πιο διαδραστική και προσωποποιημένη εμπειρία στον χρήστη-ταξιδιώτη.