Τουρισμός: Ρομπότ και Καινοτομίες

Τέλη Ιουνίου 2020. Η Ελλάδα ανοίγει σταδιακά τα σύνορά της στους τουρίστες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και στο Ελευθέριος Βενιζέλος ένα ρομπότ, ο Pepper, υποδέχεται τους επισκέπτες θυμίζοντάς τους κάποια βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Pepper δεν επιστρατεύτηκε από το Ελευθέριος Βενιζέλος τις ημέρες του κορονοϊού αλλά προϋπήρχε στο αεροδρόμιο, προσφέροντας στους ταξιδιώτες πληροφορίες για την πλοήγησή τους στους χώρους άφιξης και αναχώρησης. Όμως το καλοκαίρι ήταν που έπεσαν τα φώτα πάνω του, καθώς πέρα από οδηγίες σε ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου,  ο Pepper παρείχε και οδηγίες για την προφύλαξη από τον Covid-19 και τον περιορισμό της νόσου. Παράλληλα, μας υπενθύμισε για μια ακόμη φορά πόσο κοντά έχουν έρθει πλέον ο κλάδος της ρομποτικής με εκείνον του τουρισμού και τις απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογής που έχει ο πρώτος στον δεύτερο. Την σύγκλιση αυτών των δύο βιομηχανιών ήρθε να ενισχύσει τους τελευταίους μήνες και η πανδημία.

Είσοδος των ρομπότ στην τουριστική βιομηχανία

Οι εφαρμογές ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στον τουριστικό κλάδο έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον από το δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας. Στις πιο απλές μορφές της έχουμε δει πλήθος εταιρειών από τον τουριστικό κλάδο να χρησιμοποιούν chatbots στο Facebook κανάλι τους, εξυπηρετώντας τους χρήστες με απαντήσεις και πληροφορίες στα ερωτήματα και τις απορίες τους. Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο είδαμε και τα πρώτα πραγματικά robots να εμφανίζονται στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων. Στον πυρήνα δηλαδή της τουριστικής βιομηχανίας και όχι σε αεροδρόμια ή άλλους χώρους. Όχι μόνο στην Κίνα ή την Ιαπωνία, που θα περίμενε κάποιος να έχουν το προβάδισμα σε αυτή την εξέλιξη, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ήδη από το 2016 η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott στη Γάνδη είχε εντάξει στο δυναμικό της τον Mario, ένα ρομπότ που εξυπηρετούσε τους επισκέπτες τους ξενοδοχείου. Ταυτόχρονα με τον Mario από τα Hilton είδαμε τον Connie, το οποίο αλληλεπιδρούσε με τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, παρέχοντάς τους χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι τους και την περιοχή που έχουν επισκεφθεί. Η άλλη μεγάλη αλυσίδα, η InterContinental Hotels Group σύστησε στους ενοίκους μερικών ξενοδοχείων της τον Dash. Ο Dash έχει την δυνατότητα να κινηθεί σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, να καλέσει το ασανσέρ μέσω WiFi και να παραδώσει αντικείμενα στα δωμάτια. Τέτοιου είδους παραδείγματα και εφαρμογές πολλαπλασιάστηκαν μέσα στα τελευταία χρόνια.

Το ρομπότ Mario της αλυσίδας Marriott

Η πανδημία ήρθε να επιταχύνει τις εξελίξεις, με τους ξενοδοχειακούς ομίλους να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στα ρομπότ, αφού η χρήση τους (αντί για ανθρώπινο δυναμικό) μείωνε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Η επένδυση των ξενοδοχειακών ομίλων δεν περιορίστηκε μόνο στην απόκτηση ρομπότ αλλά επεκτάθηκε ακόμα και στη χρηματοδότηση εταιρειών που αναπτύσσουν τέτοιες εφαρμογές. Για παράδειγμα η κινεζική εταιρεία ρομποτικής ExcelLand έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 14,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τους ξενοδοχειακούς ομίλους Huazhu και BTG Homeinns. Τους προηγούμενους μήνες ο όμιλος Huazhu είχε χρησιμοποιήσει τα ρομπότ της ExcelLand για να κάνουν περισσότερες από 200.000 παραδόσεις στους ενοίκους χιλιάδων δωματίων και διαμερισμάτων.

Είναι γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες τέτοιου είδους εφαρμογές οι όμιλοι δεν ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που οι ταξιδιώτες αναζητούν μοναδικές και πρωτίστως ασφαλείς εμπειρίες, τι θα μπορούσε να συμβεί αν μπουν τα ρομπότ σ’ αυτό το μείγμα; Θα εξακολουθούν οι ταξιδιώτες να επιθυμούν μια προσωπική πινελιά ή θέλουν καινοτομία και αποτελεσματικότητα; Η απάντηση φαίνεται ότι έχει ήδη δοθεί.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο