VR Health: Πώς η εικονική πραγματικότητα έχει εισχωρήσει στο χώρο της ιατρικής

Το Σεπτέμβριο του 2014, ο χειρούργος Dr. Shafi Ahmed φόρεσε τη χειρουργική του φόρμα, τα γάντια του, τα Google Glass και πήρε το νυστέρι στα χέρια του  προκειμένου να αφαιρέσει καρκινικό ιστό από το ήπαρ και το συκώτι ενός 78χρονου ασθενή. Την επέμβαση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με τη χρήση VR μάσκας οι εκπαιδευόμενοι χειρούργοι του νοσοκομείου “Royal London” στο Λονδίνο και πλήθος άλλων επιστημόνων από την εικόνα που μετέφεραν τα γυαλιά του Shafi Ahmed.

Αυτή ήταν μια πειραματική χειρουργική επέμβαση που μας εισήγαγε στον κόσμο του VR Health. Εκεί που συναντώνται η επιστήμη της ιατρικής με την εικονική πραγματικότητα. Μια τεχνολογία που αρχικά τη συναντήσαμε στο χώρο του gaming, συνδέοντάς την λανθασμένα αποκλειστικά με αυτό το πεδίο. Όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού η ίδια η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και η «γνωριμία» της με άλλους κλάδους έδειξαν πολύ σύντομα ότι θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών, μεταξύ των οποίων και στον κλάδο της ιατρικής και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης. Όχι μόνο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά ακόμα και τους ασθενείς.

Από την επέμβαση στο Λονδίνο μέχρι σήμερα, έχουν περάσει ήδη επτά χρόνια και το VR έχει μπει ήδη για τα καλά στην  εκμάθηση των εκπαιδευόμενων χειρουργών, αλλάζοντας τη διαδικασία με την οποία πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις.

Η ελληνική εταιρεία Orama VR προσφέρει ήδη μια λύση VR που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των χειρουργών.

Με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά, όπως αναδεικνύουν οι σχετικές έρευνες. Χαρακτηριστικά, μία έρευνα του 2019 έδειξε ότι όσοι χειρουργοί πέρασαν από VR εκπαίδευση είχαν συνολικά καλύτερη απόδοση, κατά 230%, σε σύγκριση με εκείνους ακολούθησαν τη συμβατική εκπαίδευση.

Ωστόσο, η χρήση του VR δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο πεδίο. Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, εταιρείες από όλο τον κόσμο αλλά και επιστήμονες διερευνούν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η εικονική πραγματικότητα στον κλάδο. Πλέον, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται είτε πειραματικά είτε σε ευρεία εφαρμογή για την αντιμετώπιση παθήσεων, την αποκατάσταση ή το μετατραυματικό στρες των ασθενών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες χρησιμοποίησαν την εικονική πραγματικότητα για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες σε Αμερικανούς βετεράνους στρατιώτες. Ξαναζώντας εικονικά τη στρεσογόνο εμπειρία που τους στιγμάτισε και εν συνεχεία κουβεντιάζοντας με ειδικούς ψυχολόγους, οι βετεράνοι είδαν να αμβλύνονται τα αγχώδη συμπτώματα που παρουσίαζαν.

Εφαρμογές VR, όμως, συναντάμε και στη φυσική αποκατάσταση ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό. Μέσω της VR μάσκας οι ασθενείς καλούνται να πραγματοποιήσουν διάφορες «αποστολές» με την κίνηση των άνω και κάτω άκρων τους μέσα στο εικονικό περιβάλλον. Τέτοιες πρωτοποριακές εφαρμογές, που εισαγάγουν το gamification στην θεραπεία των ασθενών, εμφανίστηκαν στις αρχές του 2020 και στη χώρα μας από ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα.

 Με το VR, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό μπορούν να έρθουν πιο κοντά. Σε μια τέτοια προσέγγιση, φοιτητές ιατρικής και νέοι γιατροί μπορούν μέσω της εικονικής πραγματικότητα να βιώσουν τις εμπειρίες ανθρώπων, που πάσχουν/αναρρώνουν από σοβαρές ασθένειες ή έχουν χάσει κάποιο από τα άκρα τους. Μια ρεαλιστική διαδικασία προσομοίωσης που τους βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα τις συμπεριφορές τους.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο