Wellbeing Apps που βοηθούν στη σωματική και ψυχική ευεξία

Η στροφή στον ψηφιακό κόσμο είναι διάχυτη σε πλήθος εκφάνσεων της καθημερινότητάς μας. Από την επικοινωνία και την εργασία, στη διασκέδαση και στην ψυχαγωγία, στις αγορές και στις συναλλαγές, ένα μεγάλο σύνολο καθημερινών διαδικασιών δρομολογούνται και πραγματοποιούνται μέσω Internet και εφαρμογών.

Αναμενόμενα μάλλον και πολλές πρακτικές ευεξίας, ψυχικής υγείας και καταπολέμησης του στρες περνούν πλέον και αυτές στο ψηφιακό πεδίο. Μια τάση που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της, αλλά κλιμακώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Η πανδημία, ο περιορισμός στο σπίτι για το σύνολο της ημέρας, το αυξημένο στρες για την υγεία  και την εργασία, δημιούργησαν μια αυξημένη ανάγκη ψυχικής και σωματικής υποστήριξης, η οποία πήρε τη μορφή ψηφιοποιημένων πρακτικών. Ο αριθμός των wellbeing apps έχει ανέβει κατακόρυφα, καθώς ήδη οι διαθέσιμες εφαρμογές εκτιμώνται σε αρκετές χιλιάδες και πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας εφαρμογής είναι η Calm, η αξία της οποίας πλέον έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια. Η Calm είναι μία από τις πιο δημοφιλείς wellbeing εφαρμογές, προσφέροντας πρακτικές διαλογισμού, βελτίωσης του ύπνου, μουσική, σύντομες ομιλίες για διάφορα ζητήματα, όπως αποκλιμάκωση συγκρούσεων και ασκήσεις ηρεμίας, καθώς και περιεχόμενο που απευθύνεται ειδικά σε νέους και παιδιά. Παράλληλα, η Calm διαθέτει και business συνδρομή που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν τέτοια προγράμματα στους υπαλλήλους τους.

Μια ακόμα πολύ γνωστή εφαρμογή είναι το Headspace. Ένα app ευεξίας, που προσφέρει καθοδήγηση σε τεχνικές διαλογισμού και καταπολέμησης του στρες. Οι Gwyneth Paltrow, Emma Watson και  Jessica Alba αποτελούν τρία από τα λαμπερά ονόματα που έχουν μιλήσει δημοσίως για τη βοήθεια που προσφέρει η συγκεκριμένη εφαρμογή, εκτοξεύοντας τη δημοφιλία της.   

Όταν το άγχος και οι αρνητικές σκέψεις απειλούν να κυριεύσουν τους χρήστες, μπορούν να κάνουν μια παύση, να πάρουν μια αναπνοή και συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους με την εφαρμογή Happy Not Perfect. Αυτό υπόσχονται οι δημιουργοί του συγκεκριμένου app, στο οποίο ο χρήστης εισάγει καθημερινά τη διάθεσή του και ακολούθως περνάει από επτά (επιστημονικά υποστηριζόμενα) βήματα για να ανανεώσει και να αλλάξει τη διάθεσή του.

«Διαλογισμός για όλους» είναι το σύνθημα της εφαρμογής Beeja. Μια εφαρμογή που απευθύνεται στο σύνολο των χρηστών, από τους έμπειρους διαλογιστές, μέχρι εκείνους που ψάχνουν μια πρώτη επαφή. Στην εφαρμογή θα βρείτε απλές τεχνικές διαλογισμού, στοχευμένες όμως στις σκέψεις και στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Αν όλες οι προηγούμενες εφαρμογές είναι προσανατολισμένες στο παρόν το My Possible Self υπόσχεται στους χρήστες μια προβολή του εαυτού τους στο μέλλον. Το συγκεκριμένο app βασίζεται στην επίτευξη στόχων, όχι ανταγωνιστικών, με μαθησιακές ενότητες, που βοηθούν στη διαχείριση και στην επίλυση προβλημάτων, όπως το αίσθημα του φόβου, υπενθυμίζοντας ανά τακτά διαστήματα στους χρήστες πόσο μακριά έχουν φτάσει στη διαδρομή που έχουν επιλέξει.

Αν λοιπόν και εσείς θέλετε να κάνετε το πρώτο βήμα σε μια νέα αρχή ή θέλετε να βελτιώσετε έστω και λίγο τη διάθεσή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μία από τις παραπάνω εφαρμογές. Η προσωπική μας ευεξία περνάει (όσο παράδοξο κι αν μπορεί να ακούγεται) και από το smartphone μας.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο